Drukte in het centrum van Groenlo. Foto: Henri Walterbos
Drukte in het centrum van Groenlo. Foto: Henri Walterbos

Dweilorkestendag uitgebreid met beachparty

23e editie Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap

Door Henri Walterbos

GROENLO - Maken sneeuwvlokken doorgaans binnen een kort tijdsbestek plaats voor sneeuwklokjes zodra de carnavalskledij weer voor een jaar in de kast hangt, dit jaar roerde het eerste deel van maart nogal hevig zijn staart. De ergste kou lijkt nu echter letterlijk van de lucht en zijn de eerste lentekriebels al weer voelbaar. Iedereen is er weer aan toe. De lente! Het lange Paasweekend is aanstaande, niet zo veel later al weer gevolgd door een nog langer Hemelvaartweekend. In één adem kan hiermee dan het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, oftewel de Dweilorkestendag, genoemd worden. De 23e editie vindt dit jaar plaats, op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei.

Geslaagd concept
Het concept van de Dweilorkestendag staat al 22 jaar als een huis en weet ieder jaar weer vele duizenden toeschouwers naar Groenlo te trekken. "De invulling van de orkesten is zo goed als rond," laat voorzitter Frank Beurskens weten. "Het aanbod is ieder jaar weer groot, maar wij kijken vooral naar kwaliteit. Ondanks het hoge gezelligheidsgehalte van dit soort evenementen is dat wel zeer belangrijk voor ons als organisatie. Daar staat ons evenement om bekend." Ook dit jaar nemen weer dertig orkesten deel, verdeeld over de wedstrijdklasse en de Leutklasse. "De invulling van beide klassen is bijna rond. Wederom komen enkele nieuwe orkesten naar Groenlo. Een stuk of zes. Wat ook erg leuk is om alvast te vermelden is dat dit jaar een combinatie van Valse Loch uit Beltrum en Dokter's Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde deelneemt in Groenlo onder de naam 'De onwiezen uut 't Oosten.' Dat wordt geheid een knaller. Dat zijn gewoon goede orkesten. Daar verwachten we veel van. Muzikaal maar ook hoe ze zich presenteren. "Valse Loch was afgelopen jaar niet van de partij vanwege hun jaarlijkse uitje. Dokter's Swingende Infuustoeters nam wel weer deel na een tijdje afwezig te zijn geweest." Mooi dat Grolle de verbindende factor tussen Beltrum en Lichtenvoorde is. In Grolle gebeurt het," lacht Beurskens.

Beachparty
Is sinds afgelopen jaar de meikermis van de baan tijdens de dweilorkestendag, de organisatie pakte zelf de handschoen op om de vele duizenden bezoekers, waaronder veel jongeren, die op het leutfestijn afkomen, toch meer te bieden dan vrolijke klanken alleen. De organisatie is dan ook verheugd aan te kunnen kondigen dat vanaf 17.00 uur op het terrein naar de Wheme toe, de Kerkhofsteeg, een 'beachparty-achtig' festijn plaatsvindt, dat tot laat in de avond duurt, in een nauwe samenwerking tussen de organisatie van de dweilorkestendag en Erwin de Roo van City Lido. "Tot 17.00 uur spelen er gewoon dweilorkesten en daarna zal een dj de plek innemen om er een mooi feestje te bouwen. Het wordt heel mooi aangekleed met alles er op en er aan wat licht en geluid betreft. Hier zijn we erg blij mee. Ook voor de jongeren en oudere jongeren erg leuk. De jongeren die misschien niets met dweilorkesten hebben, 's morgens eerst uitslapen, hoeven nu niet weg te trekken naar iets anders die dag. Daarnaast kwamen er geluiden dat men het jammer vindt dat er na de dweilorkestendag niets meer te doen is. Met elkaar waren we er snel uit. Het past helemaal in ons plaatje en is een mooie toevoeging. Wie weet of dit in de komende jaren nog uit kan groeien, maar eerst maar eens zo proberen. Daarnaast zijn we bezig om extra elementen toe te voegen aan het geheel om vernieuwend te blijven. We zijn nog bezig om te kijken welke invulling we daar aan geven."

Meer berichten