Amnesty schrijft voor Chinese activist

OOST GELRE - Amnesty Oost Gelre/Aalten zet zich middels schrijfacties in voor een bekende activist in China. De Chinese activist Xu Youchen kreeg in 2015 de doodstraf opgelegd. Een rechter verwierp in december vorig jaar Youchens hoger beroep. Hij kan nu elk moment worden geëxecuteerd. Hij zou zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen.

In juli 2014 gingen Youchen en zijn vrouw naar de hoofdstad Beiing om een klacht in te dienen tegen de overheid vanwege een contractgeschil in de regio waar het hoofdkantoor van de Communistische Partij is gevestigd. Ze werden opgepakt en teruggebracht naar de stad waar ze wonen. Er ontstond een worsteling toen een politieagent Youchen uit het busje probeerde te trekken. De agent werd neergestoken en overleed. Youchen bekende dat hij een mes had gekocht om uit wraak een politieagent neer te steken. Volgens Youchen bekende hij nadat hij was geslagen en drugs kreeg toegediend. De rechter gebruikte zijn gedwongen verklaring om hem ter dood te veroordelen voor moord met voorbedachte rade.

Vaker onterecht vastgezet
Activisten Xu Youchen en zijn vrouw Zhang Xiaoyu zijn vaker onterecht opgepakt en vastgezet in 'niet geregistreerde' gevangenissen en heropvoedingskampen. Zhang Xiaoyu werd niet vervolgd voor de dood van de agent maar kreeg drie jaar gevangenisstraf voor 'ruzie zoeken'.

Met één handtekening kan iemand al bijdragen aan een betere wereld. De petitie ligt in de wereldwinkel en in de bibliotheek in Aalten. Schrijfabonnee worden kan ook; informatie: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.

Meer berichten