Op gepaste afstand kon er weer van een drankje genoten worden
Op gepaste afstand kon er weer van een drankje genoten worden (Jos Betting)

Lichtenvoorde horeca eindelijk weer van start

LICHTENVOORDE - Elf lange weken waren de deuren van de horeca gesloten, maar afgelopen maandag konden dan eindelijk de terrassen weer mondjesmaat volstromen. Een gevoel van zenuwen en euforie wisselden elkaar af bij de uitbaters en hun personeel. Om 12:00 uur mochten de eerste gasten hun intrede doen en al snel klonk het marktplein weer gezellig als vanouds. De slim ingerichte terrassen zorgden ervoor dat de klanten zo nodig 1,5 meter uit elkaar zaten om onbezorgd te genieten van hun lang gekoesterde drankje.

Tekst: Dinès Quist

Foto's: Jos Betting

Een pompje met desinfecteermiddel, een bordje met instructies en een vriendelijke gastvrouw, sieren op deze legendarische Tweede Pinksterdag, de ingang van de afgebakende terrassen op de Markt. Na een eerste gezondheidscheck worden de gasten naar de juiste tafeltjes geloodst, stelletjes aan een tafeltje voor twee personen en gezinnen aan tafeltjes met meerdere stoelen. Alle terrassen op het marktplein hebben extra ruimte gekregen van de gemeente, voor zolang de maatregelen van kracht zijn. “Deze extra meters zijn fijn maar compenseren niet het gemiste aantal zitplaatsen die we normaal gesproken hebben,” vertelt Wout Gerritsen, één van de eigenaren van Markt 5. “We kunnen nu maar één derde van onze stoelen benutten.” Voor wie liever binnen wil zitten is reserveren verplicht, op het terras zitten kan bij de meeste gelegenheden zonder reservering. Zowel Markt 5 als Markant werken binnen met dinerzittingen van een aantal uren, daarna moet er weer plaats gemaakt worden voor de volgende gasten. De gehoopte stormvloed aan reserveringen bleef helaas uit. “We merken dat mensen toch wat voorzichtig zijn,” vertelt Wout. “Bij ons hoeven ze alleen te reserveren als ze binnen willen zitten. We kunnen hier makkelijk de maximaal toegestane dertig gasten veilig kwijt, maar mensen zijn toch nog terughoudend.” Dat merkt ook Wim Nieuwenhuis, uitbater van Markant. Op zijn website kunnen mensen hun reservering plaatsen en meteen aanvinken hoe de samenstelling van het gezelschap eruitziet, zodat hij de stoelen voordien al kan rangschikken.

Gastvrijheid in het geding

De uitbaters en hun personeel zijn bang dat de gastvrijheid die ze hoog in het vaandel hebben staan in het geding komt. “We willen zo graag onze gasten een fijn moment bieden, dat is ons vak. En daar hoort streng zijn niet bij. Het is spannend hoe dat gaat als we onze klanten op de 1,5 meter moeten wijzen,” vertelt Wout. “We zijn allemaal een beetje zenuwachtig, maar hebben ongelofelijk veel zin om weer te beginnen. Eén van onze medewerkers werd bijna emotioneel, zo blij was ze dat ze weer mocht werken.”

Handhavers en politie houden ’s middags een oogje in het zeil. “Een ambtenaar zei dat hij tevreden was”, vertelt de uitbater van Markant, “En een boa heeft een lijstje afgevinkt, ik heb er niks meer van gehoord dus het zal wel goed geweest zijn.”

Jong en oud laat zich zien

Op de terrassen druppelen de gasten de hele dag binnen. Jong en oud laat zich zien, allemaal even trouw op 1,5 meter afstand. Zelfs een clubje van vier senioren, bestaand uit twee stellen, zitten netjes uit elkaar. “Zo laten we zien hoe het hoort,” aldus één van de dames. Het viertal staat in de buurt op een camping, waar ze naar eigen zeggen ook prima een wijntje hadden kunnen drinken, maar om de horeca te steunen zijn ze naar het terras gekomen. Zij zijn niet de enige die de horeca een warm hart toe dragen. Ook een Lichtenvoords stelletje dat zich verschanst heeft onder een parasol van Markt 5, heeft in de afgelopen weken extra veel afhaalmenu’s gekocht om de horeca te steunen. Toch is het voor hen een verademing dat ze nu weer op het terras kunnen zitten. Veel gasten hebben eerst gekeken of het terras er coronaproof uitzag alvorens ze er gingen zitten. Geen van hen is bang het virus hier op te lopen.

Hunkering naar terras

Even verderop klinkt een beat uit de boxen van café Kruup. Clubjes jongeren zitten verspreid over het terras voor bar ’t Doktertje. Zij hebben gesnakt naar het moment dat ze weer met hun vrienden naar de bar konden. “Het was niet te doen om zolang niet uit te kunnen gaan,” vertelt één van de stamgasten. Reserveren op het terras was niet nodig en er is geen tijdslimiet, ze zijn dan ook van plan om zo lang mogelijk te blijven zitten vandaag.

Café de Zaak heeft zijn terras met zo’n dertig stoelen uit mogen breiden naar de overkant van de Dijkstraat. Uitbater Eric Nienhuis is blij met de extra zitplaatsen, maar een lastigheid is dat hij voor elke bestelling moet oversteken. Het rijtje stoelen voor het café is gevuld met tevreden gasten. Gehunkerd hebben ze naar dit moment. “Eindelijk weer mensen om je heen,” vertelt een man uit het rijtje. “Ik heb deze gezelligheid zo gemist, het had niet langer moeten duren.”

Down Town opent donderdag

Voormalig bar Brul transformeerde in de coronatijd tot de splinternieuwe Oosterse Foodbar ‘Down Town’. Aanstaande donderdag zal de Foodbar voor het eerst officieel het daglicht zien. Down Town is het stoere broertje van Markt 5 en met zijn Aziatische looks worden de gasten verleid om de ondergrondse bar in te duiken. Betoverende muurschilderingen wanen je in een compleet ander continent. “Het is nog een heel gepuzzel om de 1,5 meterregel hier te handhaven, maar het lukt,” vertelt mede eigenaar Ramòn Heijnst. “We gaan werken met shifts, dus iedereen heeft de mogelijkheid kennis te maken met Down Town.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden