Lezing 'Misdaad en straf in de heerlijkheid Lichtenvoorde' digitaal te bekijken
<p>Heer lopend op een landweg langs galgen, Gesina ter Borch, ca. 1654. Bron: Rijksmuseum</p>

Heer lopend op een landweg langs galgen, Gesina ter Borch, ca. 1654. Bron: Rijksmuseum

Lezing 'Misdaad en straf in de heerlijkheid Lichtenvoorde' digitaal te bekijken

LICHTENVOORDE - Door de coronapandemie heeft de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde in het afgelopen jaar vrijwel geen bijeenkomsten van werkgroepen, exposities, lezingen en excursies kunnen organiseren.

De grote expositie ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar Bevrijding kon bijvoorbeeld niet door gaan. De periodieken zijn uiteraard wel verschenen. De vereniging organiseert normaliter ieder jaar een aantal lezingen over interessante onderwerpen over de geschiedenis van de voormalige gemeente Lichtenvoorde. Deze lezingen werden altijd druk bezocht door de leden van de vereniging en andere belangstellenden. Om in deze tijd toch iets te kunnen presenteren voor de leden, heeft de vereniging een presentatie middels een livestream op YouTube verzorgd.

Michel Hoenderboom, historicus en lid van de vereniging, heeft een zeer interessante presentatie verzorgd over het onderwerp: ‘Misdaad en straf in de heerlijkheid Lichtenvoorde 1616-1795’. Michel vertelt in deze lezing hoe de rechtspraak in deze periode in Lichtenvoorde georganiseerd was en geeft hij een aantal voorbeelden van misdrijven die in het verleden in Lichtenvoorde hebben plaatsgevonden met de daarbij opgelegde straffen. Ook heeft hij bij zijn archiefonderzoek enkele zogenaamde ‘halszaken’ gevonden, waarvoor destijds de doodstraf middels bijvoorbeeld radbraken of ophanging opgelegd werd.

U kunt deze zeer boeiende presentatie nog bekijken via deze link. Ook kunt u op de site het boek ‘Met droge voeten’ inzien. Dit boek werd in 2018 door Jumbo Bennink in samenwerking met de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde uitgegeven.

Indien u vragen heeft over de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde of als u eventueel lid wilt worden (contributie slechts €22.50 per jaar) dan kunt u hiervoor het contactformulier op de website gebruiken.


www.oudheidkundelichtenvoorde.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden