Uitvaart Christina
Uitvaart Christina (Lineke Voltman)

‘Voor een liefdevol, waardig en passend afscheid’

“Ik hoop dat ik in mijn werk als uitvaartbegeleider nabestaanden van een overledene een goed gevoel kan geven en ze kan bijstaan in hun verdriet, daarbij denk ik dat ik een stukje kan bijdragen aan een goed verloop van het afscheid van een dierbare. Vooral omdat ik zelf ervaren heb hoe het is om mensen die dicht bij me stonden te moeten verliezen,” aldus de Winterswijkse Christina de Graaf.

Door Lineke Voltman

Christina (31 )is sinds kort gediplomeerd uitvaartbegeleider. Ze heeft haar opleiding gedaan bij GaandeweG in Twello en stage gelopen bij een Winterswijkse uitvaartbegeleider. “Na acht jaar als zelfstandig nagelstyliste te hebben gewerkt en twee jaar bij Steakhouse Vivaldi was het tijd voor iets anders. Ik heb in het verleden uitvaartplechtigheden bijgewoond van grote ondernemingen maar ook van kleine zelfstandige uitvaartbegeleiders. Bij de laatste had ik echt een gevoel dat dit bij mij past. De persoonlijke warme en sociale aandacht sprak mij aan, want zo ben ik ook.”

In de uitvaartbegeleiding is de laatste jaren veel veranderd. Christina: “Mensen denken nog vaak dat een uitvaart moet zijn zoals het vroeger ging en ‘zoals het hoort’ maar er zijn zoveel mogelijkheden. Heel belangrijk is de vraag wat de nabestaanden wensen en wat bij hen en de overledene past. Mijn ambitie is dat men goed terug kan kijken op de week na het overlijden van een dierbare. Het is al heel triest als je iemand verliest maar een goed afscheid maakt zoveel verschil. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk van thuis opbaren tot een groene milieubewuste uitvaart maar ook een afscheid in de open lucht. In de toekomst wordt wellicht ook resomeren mogelijk naast begraven en cremeren. Resomeren is een chemisch proces waarbij de overledene in drie tot vier uur wordt opgelost.”

Netwerk                                                                                                                                                                                        “Uiteraard heb ik gezorgd voor een netwerk van mensen om me heen voor het verzorgen en opbaren van de overledene, leveranciers van kisten, rouwkaarten en vervoer en voor het geval de familie niet zelf de toespraken wil of kan houden neem ik contact op met iemand die daar erg goed in is.”

Passie
Christina: “Uitvaartmensen zijn personen die hun werk over het algemeen met passie doen en dat geldt ook voor mij. Het is heel belangrijk dat nabestaanden een goed gevoel hebben bij de uitvaartbegeleider en omgekeerd natuurlijk ook, pas dan kan men later goed terugkijken op deze verdrietige periode. Mijn uitgangspunt is dat elk mens uniek is en daarom een uniek afscheid verdient.”

www.uitvaartchristina.nl info@uitvaartchristina.nl tel. 06-48237122

Dit artikel wordt u aangeboden door Uitvaart Christina. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden