Links de nieuwe museumdirecteur Daphne Maas en rechts coördinator Koen Klein Tuente met de Oude Calixtus Kerk op de achtergrond. Foto: PR
Links de nieuwe museumdirecteur Daphne Maas en rechts coördinator Koen Klein Tuente met de Oude Calixtus Kerk op de achtergrond. Foto: PR

Directeur voor Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog

Cultuur

Eerste officiële daad van stichting ‘Hart voor vesting Grolle’

Door Theo Huijskes

GROENLO - Werd er in de afgelopen week in deze krant publiekelijk melding gemaakt van de oprichting van de stichting ‘Hart voor vesting Grolle’, dit goede nieuws krijgt deze week reeds een vervolg met de bekendmaking van de benoeming van de directeur ten behoeve van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog. Een groots opgezet stadsmuseum dat zoals bekend gevestigd zal worden in de Oude Calixtus Kerk, nabij de Markt in Groenlo. 

De Achterhoek in het algemeen en het vestingstadje Grolle in het bijzonder krijgt derhalve een nieuwe publiekstrekker: het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog. Het nieuwe museum wordt breed gedragen en dat door onder andere de gemeente Oost Gelre, het bedrijfsleven, de inwoners van Groenlo en sinds kort de stichting ‘Hart voor vesting Grolle’. Het huidige Stadsmuseum aan de Mattelierstraat zal straks opgaan in de nieuwe organisatie. In de persoon van mevrouw Daphne Maas is nu reeds een museumdirecteur aangesteld. Zij krijgt de opdracht mee om de organisatie te gaan vormgeven en te zorgen dat het museum medio 2024 officieel geopend kan worden. Mevrouw Maas is nu nog directeur van het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Belangrijkste aanleiding voor de komst van een stadsmuseum in Groenlo is mede het succes van het historische evenement De Slag om Grolle, dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd. Dat spektakel trekt honderden liefhebbers vanuit de gehele wereld om als historische acteurs de 17e eeuw en gevechten na te spelen. Inmiddels doet ook de plaatselijke bevolking enthousiast mee en ontstaat er een bijzondere beleving waar tienduizenden bezoekers op af komen. Ook het (gedeeltelijk) herstellen van de grachten, wallen, bastions en ravelijnen zorgen daarbij voor de beleving van de vestingstad.
De Oude Calixtus Kerk stond er ook in al 1627, toen stadhouder Frederik Hendrik, graaf van Nassau en Prins van Oranje, het strategisch gelegen stadje belegerde om de Spanjaarden te verjagen. Zijn succesvolle aanpak met een circumvallatie-linie paste hij later ook toe bij de belegering van andere steden. Een en ander gaf hem de naam van Stedendwinger. Omdat Frederik Hendrik deze strategie voor het eerst uitvoerde bij de belegering van Grolle, zoals Groenlo toen heette, behoort het tot de nationale geschiedenis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant