Heiner Graßt verzorgt een concert in de Barokkerk in Zwillbrock. Foto: PR

Heiner Graßt verzorgt een concert in de Barokkerk in Zwillbrock. Foto: PR

Orgelmuziek uit vier eeuwen in Barokkerk

Muziek

ZWILLBROCK - Organist Heiner Graßt is zondag 14 april te gast in de barokkerk in Zwillbrock. Hij zal een orgelconcert spelen met werken uit vier eeuwen. Het concert begint met werken uit de hoogtijdagen van de orgelmuziek van Louis-Nicolas Clerambault, Georg Böhm, Dietrich Buxtehude en natuurlijk Johann Sebastian Bach. Daarna volgen orgelwerken van Felix Mendelssohn Bartholdy en Jean Langlais. Het concert wordt afgesloten met een toccata van Georgi Mushel. Over een periode van vier eeuwen krijgt het publiek een grote verscheidenheid aan stijlen te horen, waarbij ook de toonmogelijkheden van het orgel in Zwillbrock goed tot hun recht komen. 

Heiner Graßt werd geboren in Emeljanovo / USSR in 1954. Hij studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan de Folkwang Hochschule in Essen. In de daaropvolgende periode ontving hij verschillende prijzen en onderscheidingen, waaronder de Folgwang-prijs en de promotieprijs van de Kulturkreis im Bundesverband der Deutschen Industrie in Ottobeuren.

Van 1977 tot 2002 doceerde Heiner Graßt orgel aan de universiteit van Essen. Sinds 1979 werkt hij als voorzanger in de Oude Kerk in Essen-Kray. In 1984 werd daar het door hem geïnitieerde en van nationaal belang zijnde Führerorgel ingehuldigd. Van 1990 tot 1994 nam hij de leiding over van de Orgelacademie in het Ruhrgebied.

Naast het maken van radio-, vinyl- en cd-opnamen heeft Heiner een druk concertschema in binnen- en buitenland (Nederland, Hongarije, Zweden, Italië, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Israël, Rusland, Canada en in de USA). Guy Bovet, Peter Planyavsky en Jon Laukvik componeerden orgelwerken die ze opdroegen aan Heiner Graßt.

Het concert in Zwilbroek begint om 16.30 uur. De toegang is gratis. Vrijwillige giften voor de dekking van de onkosten zijn zeer welkom. Meer informatie: www.barockkirche-zwillbrock.de

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant