Liv Schenk toont haar kunstwerk 'Fantasy'. Foto: Dinès Quist

Liv Schenk toont haar kunstwerk 'Fantasy'. Foto: Dinès Quist

Marianum-leerlingen exposeren in gemeentehuis

Onderwijs

LICHTENVOORDE - In de hal van het gemeentehuis is tot 11 mei de kunstexpositie te zien van vmbo-eindexamenleerlingen van Marianum. De leerlingen die het vak Beeldende Vormgeving volgden hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan verschillende themawerkstukken, met verrassende resultaten. Op woensdag 24 april werd de expositie geopend door Ellen Dusseldorp, wethouder van onderwijs en cultuur. Ouders en leerlingen waren welkom om de expositie te bezichtigen.

Door Dinès Quist

De examenkandidaten konden kiezen uit de thema’s natuur, stad, vermaak, tijd en identiteit. Vierendertig leerlingen hebben ieder op eigen wijze invulling gegeven aan de opdracht. Met als resultaat veelzijdige werkstukken met een eigentijds karakter. Er zijn kunstwerken te zien die gaan over botox en faceliften, podcasts, de plastic soep en de laatste ijsschots. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in een hart en er worden emoties op kunstzinnige wijze blootgelegd. Ook Liv en Lorenze maakten thema-kunstwerken. Zij vertellen over hun eigen creatie.

Fascinatie voor fantasie 
Liv Schenk uit Lichtenvoorde wijst naar het werkstuk dat boven haar hoofd hangt. Het zijn vleugels gemaakt van zachtroze transparant folie. “De vleugels heb ik op ware grootte gemaakt,” vertelt Liv. “Ik heb gekozen voor het thema vermaak in de vrije opdracht. Het lijkt me heel vermakelijk om te kunnen vliegen. Aangezien ik gefascineerd ben door fantasiefiguren zoals elfjes, kwam ik op het idee vleugels te maken die je echt kunt dragen. Het systeem heb ik zo gemaakt dat je het frame achter je shirt kunt plaatsen waardoor het lijkt alsof je echte vleugels hebt. Deze vleugels wil ik ook gebruiken bij mijn vervolgopleiding Make-up en hair artist.

Indrukwekkende gebeurtenis
Lorenze Kasteel uit Groenlo heeft gekozen voor het thema stad. Haar werkstuk laat de ramp van 9/11 zien waarbij een vliegtuig in de Twin Towers vliegt en het tweede vliegtuig er aankomt. “Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het een grote gebeurtenis is uit de geschiedenis. Hoewel ik toen nog niet geboren was heb ik er toch veel over gehoord. Mijn ouders zijn, een jaar voordat de ramp gebeurde, in New York geweest en hebben een foto gemaakt, recht omhoog, vanuit de positie tussen de twee torens. Die foto maakte best indruk op me, want zij stonden op de plek waar het een jaar later helemaal mis ging.”

Open expositie
In de expositie in het gemeentehuis zijn de werken te zien waar de leerlingen het hele jaar aan gewerkt hebben. De eindexamenstukken staan daar niet bij, die moeten nog beoordeeld worden en zijn binnenkort te zien in de bibliotheek in Lichtenvoorde.

De expositie in het gemeentehuis van Oost Gelre is tot en met vrijdag 10 mei te bekijken op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur. Bezoekers zijn van harte welkom om de werken te komen bewonderen.

Lorenze Kasteel staat bij haar werkstukken 'Twin Towers' en 'Zebra'.  Foto: Dinès Quist
'Fake it till you make it' van Sjuul Ressing
Wethouder Ellen Dusseldorp opent de expositie van examenleerlingen Beeldende Vormgeving van Marianum.  Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant