Afbeelding

Oost Gelre telt 19 dak- en thuislozen

Politiek

OOST GELRE - Volgens een telling die eind vorig jaar gehouden is, kent Oost Gelre 19 dak- en thuislozen. In de hele regio Achterhoek is er toen een telling geweest. Van die 19 dak- en thuislozen bevond zich er 1 in een zogenaamde niet-conventionele ruimte, bijvoorbeeld een auto of een vakantiewoning.

Door Kyra Broshuis

De gemeente Doetinchem is centrumgemeente voor de voorzieningen rond Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang in de regio Achterhoek. Doetinchem wil een impuls geven aan de ontwikkeling van toekomstbestendige huisvesting voor dak- en thuislozen. Een belangrijke eerste stap daarbij betrof het nauwkeurig in beeld brengen van het actuele aantal dak- en thuislozen in de regio. Dit is uitgevoerd door bureau HHM. De telling heeft plaatsgevonden in de week van 30 oktober 2023 tot en met 3 november 2023. Er hebben 23 organisaties meegeteld, waaronder de acht gemeenten, zorgorganisaties, maatschappelijke organisaties, etc. 

Briefadres
Volgens het rapport van HHM bevonden 17 van de dak- en thuislozen zich bij familie, vrienden of kennissen. Eén persoon woonde op het moment in een woning maar werd bedreigd met uithuiszetting. Van de dak- en thuislozen in Oost Gelre zijn 5 minderjarigen direct betrokken en 7 indirect; dan woont de persoon bij iemand maar vader en/of moeder behoorde tot de getelde dak- en thuislozen. Zeventien inwoners hadden een briefadres bij de gemeente. “Hiervan heeft het grootste deel ondersteuning vanuit het Sociaal Team. Bij het Sociaal Team zijn deze inwoners in beeld. Een aantal heeft ambulante begeleiding, een aantal heeft begeleiding vanuit cliëntondersteuning en een aantal is bekend bij onze jongerenwerker. Dit betreft bijvoorbeeld mensen die tussen twee woningen in tijdelijk in een vakantiewoning wonen. Daarnaast zijn het mensen die onder de doelgroep dak- en thuislozen gerekend kunnen worden. Van de 17 waren dat er 14. Er zijn werkafspraken tussen Burgerzaken en het Sociaal Team met betrekking tot de inwoners die zich melden voor een briefadres en een ondersteuningsvraag blijken te hebben. Dit met het doel de ondersteuning in gang te zetten van de groep die tot de doelgroep dak- en thuislozen behoren” legt wethouder Ellen Dusseldorp uit.

Opvang Lichtenvoorde en Groenlo 
De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar al een oproep gedaan om voor (dreigende) dak- en thuislozen ook lokaal opvang beschikbaar te stellen omdat de opvang in Doetinchem steeds grotere wachtlijsten kreeg. Daarop zijn alle gemeenten gestart met de voorbereiding om ook lokaal voor deze groep een tijdelijke opvang mogelijk te creëren. In Oost Gelre is eind 2023 de locatie Tongerlosestraat in Lichtenvoorde gerealiseerd. Met De Woonplaats loopt nog een traject om ook in Groenlo een locatie beschikbaar te stellen. Een aantal mensen uit bovenstaande groep die een ondersteuningsvraag hebben zal hiervan gebruikmaken. Er is extra aandacht voor de minderjarigen, vertelt de wethouder. “Zo hebben we ervoor gezorgd dat een minderjarige die met een ouder in de crisisopvang terecht kwam in Doetinchem, maar afkomstig was uit Lichtenvoorde, op eigen school in Lichtenvoorde kon blijven. Zij verblijven nu in de tijdelijke opvang aan de Tongerlosestraat.”

Het totaal aantal dak- en thuislozen in de 8 Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk) is  264 waarvan 159 met een briefadres. De verdeling is als volgt: In de openbare ruimte 13, in de (nood)opvang 15, in een opvang voor thuislozen of tijdelijk verblijf 62, in een instelling 21, in een niet-conventionele ruimte 52, bij familie, vrienden of kennissen 75, in een woning met dreigende uithuiszetting 18.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant