Inge de Wit. Foto: PR

Inge de Wit. Foto: PR

SKB en huisartsen: ‘samen houden we de zorg voor iedereen toegankelijk’

Zorg

De zomer is in volle gang. Waarschijnlijk geniet u op dit moment van uw welverdiende vakantie, in het buitenland of lekker thuis in de Achterhoek. Ondertussen gaat het werk in het ziekenhuis en in de huisartsenpraktijken natuurlijk gewoon door. Ook zorgmedewerkers hebben vakantie, maar de zorg staat nooit stil. Samen zorgen we ervoor dat patiënten in deze regio op de juiste plek zo goed mogelijk worden geholpen. Met de menskracht die beschikbaar is. Vanwege een aangepaste bezetting in de zomer, kan de wachttijd soms wat langer zijn dan u van ons gewend bent. We vragen hiervoor uw begrip. Deze column doen we ook samen; vanuit de huisartsen en het ziekenhuis!

De afgelopen twee jaar waren dynamisch, zowel in het ziekenhuis als bij de 55 praktijkhoudende huisartsen in deze regio. Als gevolg van corona en bestuurlijke ontwikkelingen in het SKB stond ons vizier tijdelijk wat minder op elkaar gericht. Voor onze relatie had dat gelukkig geen gevolgen, die is van oudsher uitstekend. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en de huisartsen in de Oost-Achterhoek werken bijvoorbeeld al jaren samen in de acute zorg; de spoedpost van de huisartsen zit niet voor niets in het ziekenhuis.

Richting de toekomst gaan we onze band in de volle breedte versterken. Slimmer samenwerken wordt het credo; met elkaar en met de zorgpartners om ons heen. Dat is hard nodig. Ook ú heeft ongetwijfeld gemerkt dat de tijden zijn veranderd. De onzekerheid regeert meer dan vroeger, we leven in een wereld waarin minder zaken vanzelfsprekend zijn. Ook de zorg heeft daarmee te maken. Het tekort aan personeel dwingt ons om kritisch te zijn en een beroep te doen op onze veerkracht en ons oplossend vermogen. Dat is een opdracht voor ons allemaal. Vroeger vroeg je eerst je moeder of je oma om medisch advies, tegenwoordig bel je bij twijfel veel sneller de huisarts. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Deze tijd van personele krapte vraagt om een krachtige samenwerking en creatieve oplossingen. Het ziekenhuis en de huisartsen in deze regio pakken die handschoen eensgezind op. Samen spreken we af hoe we de zorg efficiënter kunnen organiseren en op die manier voor iedereen dichtbij en toegankelijk houden. Het uitgangspunt daarbij is dat u als patiënt alleen naar het ziekenhuis hoeft als dat medisch gezien echt nodig is. Minstens zo belangrijk vinden we het om eerlijk tegen u te zijn. Dit betekent dat we ook aangeven als iets niet mogelijk of haalbaar is. Eerlijke verwachtingen scheppen dus. Daar heeft u recht op en daar bent u uiteindelijk ook het meest bij gebaat.

Wij wensen u een zorgeloze vakantie!

Inge de Wit, bestuurder Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Corné Dingemans, voorzitter Huisartsenzorg Oost-Achterhoek (HZOA)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna