Drie organisatoren van links naar rechts: Kitty Theissen, oncologisch en palliatieve zorgverpleegkundige, Kirsty Kruisselbrink, coördinator Oriolus, Lynn Stapelbroek, oncologie fysiotherapeut. Foto: Joke de Haan
Drie organisatoren van links naar rechts: Kitty Theissen, oncologisch en palliatieve zorgverpleegkundige, Kirsty Kruisselbrink, coördinator Oriolus, Lynn Stapelbroek, oncologie fysiotherapeut. Foto: Joke de Haan

Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek houdt bijeenkomst over leven met kanker

Zorg

WINTERSWIJK - Steeds meer mensen krijgen op een of andere manier te maken met kanker. Dat komt omdat we gemiddeld langer leven (dus meer meemaken, ook meer ziektes), maar ook door de snelle diagnoses (we weten het eerder) en de accurate behandelmethodes (we kunnen er langer mee leven). Maar nog altijd heeft de ziekte een grote impact op hoe je leeft én op het leven van de mensen om je heen. Hoe ga je daarmee om, hoe hou je de kwaliteit van leven optimaal?  Waar haal jij jouw kracht vandaan? Daarover gaat een informatiebijeenkomst die op 17 april gehouden wordt in Gastrobar Blend 61 in Winterswijk. De bijeenkomst start om 18.45 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. 

Door Joke de Haan

Weten en doen
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door leden van het Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek. Hierin is een groot aantal regionale eerstelijns zorgprofessionals verenigd, die zich hebben gespecialiseerd in de vraagstukken van patiënten met kanker. Hierbij valt te denken aan verpleegkundigen, maar ook aan oncologiefysiotherapeuten, ergotherapeuten, podotherapeuten en psychosociale hulpverleners. Zij leren van elkaars disciplines en kunnen op die manier hun cliënten ook beter doorverwijzen. Ook hebben zij gemerkt dat veel mensen met kanker en hun familie en vrienden en collega’s vaak nog onwetend zijn over wat ze kunnen doen om zo goed mogelijk met de ziekte en de bijverschijnselen om te gaan. Daardoor worden soms mogelijkheden onbenut gelaten.

Eén van de betrokken organisatoren, Lynn Stapelbroek, oncologiefysiotherapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark heeft gemerkt dat veel mensen niet weten dat je in een bepaalde fase, bijvoorbeeld na een operatie of in de terminale fase ook kunt vragen om fysiotherapie. Dit kan zowel op de praktijk als aan huis. Ook kan een ergotherapeut mensen met kanker ondersteunen. De therapeut zorgt dat je je in ieder geval in huis nog goed kunt redden. De ergotherapeut kan bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid. Voor jonge mensen die weer herstellen valt het vaak tegen hoe lang het duurt voordat ze echt op krachten zijn om hun werk, sport en hobby’s net zo kunnen doen als eerder. Dat kun je dan weer leren en ook kunnen mensen leren uitleg te geven aan hun omgeving.

Kanker heb je nooit alleen
Ook Oriolus, centrum voor leven met en na kanker, is betrokken bij het netwerk. Coördinator Kirsty Kruisselbrink heeft ervaren hoe belangrijk het voor haar zieke moeder was om mensen te treffen die weten waar ze het over hebben. En dus ook weten dat je kanker nooit alleen hebt. Je omgeving wil je daar graag in steunen, maar lijdt daar zelf natuurlijk eveneens onder. Daarom is Kirsty als medeorganisator zeer verheugd met de komst van Steffie Lettink als spreker. Zij is GZ-psycholoog van Improve, tevens ervaringsdeskundige.
De diagnose kanker heeft veel impact op je (gezins-)leven. Zij zal vertellen over hoe belangrijk het is om de juiste hulp te vinden in je eigen omgeving. Je wilt je leven weer oppakken, maar je hoeft het niet alleen te doen.
De andere spreker is Henk van de Berg van Willem Levensvragen. Hij zal in gaan op zingeving van het leven, na de diagnose kanker.

Voor iedereen met belangstelling
De bijeenkomst is gratis te bezoeken en biedt alle mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de sprekers en aan de aanwezige leden van het Oncologie Zorgnetwerk, maar wie gewoon wil luisteren en genieten van een lekker kopje koffie is minstens zo welkom.

Wie 17 april aanwezig wil zijn, moet zich vooraf aanmelden. Dat kan via: info@oriolus-achterhoek.nl

Achtergrond informatie is ook te vinden op de website van Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek.


www.oncologie
netwerkenachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant