Spelmoment uit de wedstrijd Longa '30 - Excelsior '31. Foto: Longa '30

Longa ’30 strijdend ten onder tegen de koploper

Sport

LICHTENVOORDE - Het eerste elftal van Longa ’30 speelde afgelopen zaterdag de 23ste competitiewedstrijd van dit seizoen. De tegenstander deze keer was Excelsior ‘31 uit Rijssen, de trotse koploper van de competitie. Excelsior ’31 wist al 16 van de 22 wedstrijden te winnen en staat daarom met 53 punten verdienstelijk op de eerste plek in de ranglijst. Longa ’30 heeft na het goede resultaat van vorige week tegen SDV Barneveld 20 punten bij elkaar gesprokkeld. Ondanks het verschil in punten konden de spelers van Excelsior ’31 hun borst goed nat maken, want Longa ’30 zou er alles aan doen om de punten in Lichtenvoorde te houden.

De ploeg van Dennis van Toor begon de wedstrijd in de inmiddels wel bekende 5-3-2 opstelling. Door met deze formatie op te treden tegen het goed voetballende Excelsior ‘31, wilde Longa ’30 de ruimtes tussen de linies zo klein mogelijk maken waarbij zij zelf konden loeren op een eventuele counter. Met het ontbreken van de geblesseerde Thomas Kerperien als echte nummer 9, mocht de behendige vleugelspeler Bjarne te Brake zijn basisplek overnemen. Samen met de vliegensvlugge Dayani Timmerhuis vormde hij het punt van de aanval.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd was Excelsior ’31 de bovenliggende partij. Vanuit veel balbezit probeerden zij een weg te vinden door de Lichtenvoordse defensie. In de 5de minuut was daar de eerste kans van de wedstrijd voor de ploeg uit Rijssen. Vanuit eenvoudig balverlies op het middenveld door Longa ’30, kreeg Veldkamp aan de kant van de gasten de kans voor de 0-1 op zijn schoen. Door goed keeperswerk door doelman Dyon Esink bleef het 0-0. Hierop volgde een periode van veel balbezit en kleine kansen over en weer, maar dit leidde niet echt tot gevaarlijke momenten.

In de 32ste minuut was daar dan de eerste goal van de wedstrijd. Vanuit knap werk in de zestien van de clubtopscoorder van Excelsior ’31, Rick Hemmink, viel de bal gelukkig voor de voeten van Steff Kaptein, die de 0-1 tegen de touwen schoot.

Ondanks deze achterstand, liet Longa ’30 een goede indruk ten opzichte van de voorgaande wedstrijden. Na deze openingstreffer werd Excelsior ‘31 slordiger aan de bal en de mede hierdoor kwam de ploeg uit Lichtenvoorde beter in de wedstrijd. Via harde gevechten en goede balveroveringen op het middenveld, kwam Longa ’30 via de omschakeling een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. In de 35ste minuut was het Dayani Timmerhuis met de eerste doelpoging aan de kant van de lichtenvoordenaren. Een knap schot met binnenkant rechts, werd gered door de doelman van Excelsior ‘31. Nog geen 5 minuten later was het weer Timmerhuis met een grote kans op de 1-1. Ditmaal een schot dat net naast ging vanuit een goede voorzet van rechterwingback Rick Bosma. Op slag van rust was het Longa ’30 dat nog aandrong op een doelpunt. Vanuit een vrije trap werd de kopbal van Rolf Kruip gekeerd waardoor de teams de rust in gingen met een voorsprong in het voordeel van Excelsior ’31: 0-1.

Door deze goede laatste fase van de thuisploeg, hoopte zij deze lijn te kunnen doortrekken in de tweede helft. Tot een intense racerij leidde dit echter niet, want in de 56ste minuut kreeg Excelsior ’31 het geluk van de koploper mee. De scheidsrechter gaf, na een minimaal contact in de zestien, wel erg makkelijk een penalty. Deze pingel werd benut door Rick Hemmink waardoor het na bijna zestig minuten voetballen 0-2 voor Excelsior ’31 stond. Toch gaf Longa ’30 de hoop niet op. In de fase hierna bleef de ploeg van Dennis van Toor aandringen op de aansluitingstreffer. Vanuit een aantal standaard situaties, die genomen werden vanaf de voet van Floris Eskes, probeerde Longa ’30 gevaarlijk te worden. Zo was het Jelme Stevens die hieruit de bal op zijn hoofd kreeg, maar net naast het doel kopte.

In de slotfase was daar de grootste kans van de wedstrijd aan de kant van Longa ’30. Het was Dayani Timmerhuis die met een fantastische aanname achter het standbeen, de gehele verdediging van Excelsior ‘31 te kijk zette, waarna hij zichzelf alleen voor de keeper waande. Helaas liet hij deze prachtig opgezette kans onbenut.

Na 90 minuten voetballen, was daar dan het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter. De eindstand die toen op het scorebord stond was 0-2, in het voordeel van de ploeg uit Rijssen. Longa ’30 weet zich, ondanks de vechtlust en de gecreëerde kansen, wederom niet te belonen met een doelpunt. Hierdoor blijft Longa ’30 met 20 punten op de 15de positie in de ranglijst staan. Volgende week is het paasweekend en hebben de oranjehemden vrij. In het weekend van 6 april speelt Longa ‘30 op zaterdag om 15.00 uur tegen Quick ’20 op sportpark Vondersweijde in Oldenzaal.