Meike Prollius: ‘Oost Gelre heeft veel verschillende gezichten’
Meike Prollius met haar honden in de pluktuin van de Boschkempers. Foto: Kyra Broshuis
Meike Prollius met haar honden in de pluktuin van de Boschkempers. Foto: Kyra Broshuis

Meike Prollius: ‘Oost Gelre heeft veel verschillende gezichten’

OOST GELRE - De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen. We trappen, letterlijk, af met Meike Prollius, toeristisch coördinator bij de gemeente Oost Gelre. Zij wandelt, samen met haar twee honden, de route Het Brook in Lichtenvoorde.

Door Kyra Broshuis

“Ik woon zelf in Winterswijk, ook een fantastische wandelgemeente, maar ik wil graag meer ontdekken van de gemeente waar ik voor werk; Oost Gelre heeft zoveel verschillende gezichten.” Meike loopt één van de negen 10.000 stappen-routes die in 2018 zijn geïntroduceerd. De route Het Brook loopt in en rond Lichtenvoorde.

Het enthousiasme groeit
“Die 10.000 stappen zijn voor veel mensen echt een leidraad geworden, ook ik wandel graag, en dan het liefst met mijn honden. Elke dag een mooi stukje lopen is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, ook geestelijk vaar je er wel bij. Tijdens deze corona crisis zie je dat meer mensen de tijd nemen, en vaak ook hebben, om te wandelen. Meestal uit nood geboren, veel activiteiten en evenementen vinden immers niet plaats, maar het enthousiasme groeit. In de hele gemeente zie je mensen, alleen of met z’n tweeën, wandelen en ik hoor overal om me heen dat de omgeving hier zo mooi is. Mensen ontdekken eigenlijk nu pas de omgeving waar ze wonen”, vertelt Meike.

Volg de blauwe bordjes
Ze liep met haar honden Sharky (de teckel) en Mogli (een zwerfhondje uit Rome), de 6,8 kilometer die de route telt. “Ik heb mijn auto geparkeerd bij de Hamalandhal en ben toen naar de Van der Meer de Walcherenstraat gelopen. Bij de kruising loop je rechtdoor en dan links het paadje in bij het Wentholtpark. Vanaf hier volg je de blauwe pijl van de route. Het mooie van deze wandeling is dat je door het dorp loopt maar ook een heel stuk door het buitengebied, prachtig! Ik kwam langs een pluktuin van corsogroep Boschkempers aan de G.J. Doorninkweg. Een bosje dahlia’s kost slechts 3 euro en je kunt contant geld in een kistje stoppen of betalen via een QR-code. De volledige opbrengst komt ten goede aan de bouw van de nieuwe corsohal en aan de bouw van de corsowagen in 2021. ‘We lopen dit jaar veel inkomsten mis dus we zijn blij met uw bijdrage!’, zo staat er vermeld.

De wandeling loopt langs veel groen, veel wilde bloemen en verscholen boerderijtjes. Het is heel mooi om eens echt door de groene long van Lichtenvoorde (Flierbeek, Beekdal en het Wentholtpark) te lopen. Heel veel water en dat was een groot feest voor de honden.”

De route smaakt naar meer, zo zegt Meike: “Ik denk dat ik de overige 10.000 stappenroutes ook ga lopen. Dat is een mooie manier om ook de kerkdorpen beter te leren kennen.”

10.000 stappen routes
Geniet van het mooie landschap en wandel je fit in 10.000 stappen! Maar liefst negen wandelroutes voeren langs de mooiste plekjes in Oost Gelre. De namen verklappen al een beetje waar de routes lopen: Besselinkschans-wandeling, de Zieuwentse kerkenpaden, route Zwolle, route Harreveld, route Marveld, Marhulzen, Het Brook (in en rond Lichtenvoorde), de Stegge (door het buitengebied van Lievelde), de Koediek-wandeling (Mariënvelde en buitengebied). De negen routes zitten in een handzame uitgave, verkrijgbaar bij de VVV’s in Groenlo en Lichtenvoorde.

Volgende week vertelt Marjolein Houwer over de Arfgoodroute.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden