Leerling van het eerste uur, Joop Kothuis en rector Gittie Burema hijsen de jubileum-vlag. Foto: Annekée Cuppers

Leerling van het eerste uur, Joop Kothuis en rector Gittie Burema hijsen de jubileum-vlag. Foto: Annekée Cuppers

Marianum viert rijk schoolverleden met druk bezochte reünie

Onderwijs

GROENLO - In een keurig gestreken overhemd dan wel vrolijk jurkje lieten de oud-leerlingen van scholengemeenschap Marianum zich afgelopen zaterdagavond van hun beste kant zien. En waar ze in hun jonge jaren opgedoft en wel in de rij stonden voor PamPam, CityLido of feestzaal De Moriaan, stond de meute nu bij de ingang van hun oude middelbare school voor een reünie ter ere van het 75-jarig bestaan.

Door Annekée Cuppers

Marianum pakt de jubileumviering groots aan. Voorafgaand aan de reünie is er een lunch voor oud-medewerkers waarna rector Gittie Burema samen met Joop Kothuis, geboren in 1933 en als een van de eerste leerlingen later ook werkzaam aan de school, onder klokkengelui de speciale jubileumvlag hijsen. Burema vindt het fijn deze mijlpaal van de school te kunnen vieren met zoveel mensen van het eerste uur en is best trots dat Marianum al 75 jaar lang jonge mensen mag voorbereiden op hun eerste stappen naar buiten, de samenleving in. “Dat we daar een heel klein beetje aan hebben kunnen bijdragen, dat vind ik buitengewoon mooi”, is ze bescheiden, “Voor nu is het een goed moment om stil te staan bij het rijke verleden van de school en met elkaar feest te vieren.”

Tijdvakken
De aanblik van het schoolplein doet deze avond niet onder voor een normale schooldag; oneindige rijen fietsen en mensen die elkaar buiten al om de nek vliegen. In de school proberen de massaal toegestroomde oud-leerlingen zich na het registreren en opplakken van een naamsticker een weg te banen naar het klaslokaal van hun eindexamenjaar. Om het voor iedereen makkelijk te maken klasgenoten van toen te ontmoeten, heeft de organisatie de verschillende gangen in decennia ingedeeld en vervolgens de klaslokalen in jaartallen. Talloze foto’s en thematafels met voorwerpen en afbeeldingen uit die tijd kleden de boel sfeervol aan en bieden gelijk een aanleiding tot leuke gesprekken. Slechts twee lokalen zijn speciaal ingericht voor de oud-leerlingen van Lichtenvoorde. De animo hiervoor bleek al bij de aanmeldingen niet erg groot.

Met zo’n 1500 bezoekers werd de avond een groot succes. Met vele weerziens, hapjes en drankjes en livemuziek door de verschillende muzikanten die Marianum in zijn rijke muzikale verleden heeft voortgebracht. Na afloop was er nog een afterparty bij, hoe kan het ook anders, CityLido. En voor wie geen kaartje had kunnen bemachtigen was er bij Frielink, net als vroeger, altijd nog plek voor een paar oude schoolvrienden die wel een afzakkertje konden gebruiken.

Tijdscapsule
Ook aan de leerlingen die nu op het Marianum zitten is gedacht. Zij gaan vanaf woensdag een aantal activiteiten volgen waarbij niet alleen het verleden centraal staat maar juist ook de toekomst. Een van die activiteiten is het maken van een tijdscapsule. “Wij vragen de leerlingen met elkaar in gesprek te gaan over wat zij de school willen meegeven. Wat wensen zij de leerling van de toekomst toe? In hun leven, hier in de regio maar ook verderop in de wereld. De uitkomsten daarvan gaan we 25 jaar lang opslaan op een bijzondere plek binnen de school. Met het honderdjarig jubileum halen we dan de tijdscapsule weer tevoorschijn.” Als afsluiting van de feestweek staat er een spetterend leerlingenfeest bij City op het programma. In het voorjaar volgt nog een estafetteloop waarbij er geld wordt ingezameld voor een nader te bepalen goed doel.

Foto: Annekée Cuppers
Marianum door de jaren heen. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Het hijsen van de jubileum-vlag. Foto: Annekée Cuppers
Thema-tafels weerspiegelen de tijd van toen. Foto: Annekée Cuppers
Leerling van het eerste uur, Joop Kothuis en rector Gittie Burema hijsen de jubileum-vlag. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant