Afbeelding

Beste Tweede Kamerfractie,Beste Sophie, beste Thierry,

Opinie

Met veel belangstelling hebben wij vrijdagavond naar de persconferentie gekeken. Zoals gewoonlijk -dat blijft toch erg bijzonder- was ook dit keer al veel uitgelekt, maar toch hoopten wij nog op ander nieuws. Wij hoopten op positief nieuws voor de sectoren die hun deuren ook nu nog steeds niet mogen openen (horeca-, cultuur- en evenementensector). Tevergeefs!

Wij snappen dat op dit moment nog niet alles kan. Ook de zorg en andere sectoren staan nog steeds flink onder druk. Maar de taart zou bij versoepelingen toch eerlijk worden verdeeld? Daar is nu toch geen sprake van? Worden ondernemers onderling nu juist niet tegen elkaar opgezet? De één mag wel open en de ander niet. Juist de horeca- en cultuursector hebben laten zien dat zij goed gecontroleerd (bijvoorbeeld geplaceerd) hun deuren kunnen openen!

In de redenatie van meer bewegingen wordt een cruciale denkfout gemaakt. Namelijk dat Nederland een eiland is en iedereen altijd alleen maar in Nederland blijft. Los van de wintersportvakanties etc. is er op dit moment in onze ogen veel te weinig oog voor de vele grensregio’s die Nederland kent. Ook nu weer.

Wij, de Achterhoek, zijn zo’n grensregio. Waar van oudsher in het dagelijkse leven contacten over de grens zijn. Corona maakt niet dat deze contacten er niet meer zijn. De afgelopen maanden is er een opleving in het aantal ‘plezieruitjes’. Lijdzaam moeten onze ondernemers toekijken hoe inwoners een bezoekje aan een restaurant of een café in Duitsland brengen of een vriendenweekend naar België wordt georganiseerd.

De bewegingen verschuiven dus naar het buitenland. Echter het geld wordt niet lokaal of in de regio uitgegeven. Duitse en Belgische ondernemers worden gespekt. Juist op die plekken komen Nederlanders ook weer in aanraking met meer andere mensen. De bewegingen zijn dus niet minder, maar onze ondernemers hebben het nakijken. Lijdzaam zien zij hun reserves nog verder inkrimpen en/of (belasting)schulden verder groeien. Welk risico’s perken we in als de bewegingen over de grens er wel gewoon zijn? Het is een illusie dat die bewegingen gaan stoppen. Wij voorspellen zelfs een toename.

Zorg ervoor dat de ‘taart van versoepelingen’ eerlijk over ALLE sectoren wordt verdeeld. De rek is er bij de horeca-, cultuur- en evenementensector echt uit! Bestaande steunpakketten zijn ook niet afdoende meer en dan hebben we het nog niet eens over de uitgestelde belastingen die ook nog als een zwaard van Damocles boven deze zwaar getroffen ondernemers hangt. Je kunt niet zolang een ondernemer dwingen de deur op slot te doen en niet alle kosten vergoeden. Om vervolgens wanneer er eindelijk broos herstel komt als Belastingdienst vooraan te staan.

Ondanks de versoepelingen resteert dus een flinke kater. En dat terwijl de kroegen niet eens open zijn!

Wij wensen jullie veel wijsheid in de komende debatten toe.


Fractie VVD Oost Gelre

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna