Afbeelding

Starters uit héél Nederland, wees vooral welkom in Oost Gelre (of toch niet?)

Politiek

Reactie op de raadsvergadering door CDA Oost Gelre

Zeven corsogroepen Boschlaan lenen tegen 0 procent rente
Het CDA Oost Gelre is erg zuinig op onze verenigingen. Zij vormen het cement en de smeerolie van onze samenleving. Een voorbeeld van hoe de raad van Oost Gelre dit in praktijk brengt is het verlenen van een vergunning voor de bouw van zeven corsohallen aan de Boschlaan. Daarnaast is op initiatief van CDA Oost Gelre in de afgelopen raad geregeld dat voor het bouwen van deze hallen (met hergebruikte materialen) de corsogroepen van de gemeente een renteloze lening kunnen krijgen. Zo zorgen we er mede voor dat het een na grootste corso ter wereld de bloemetjes buiten kan blijven zetten. Wij hopen van harte dat in de toekomst meer maatschappelijke instanties, dit fonds voor verduurzaming en circulair bouwen, weten te vinden.

Starterslening alleen voor inwoners Oost Gelre of heel Nederland?
Het raadsvoorstel leek slechts een kleine aanpassing van de bestaande regeling waarbij de maximale grens voor het verkrijgen van een starterslening van € 325.000,- naar € 355.000,- stijgt. Het was op voorhand duidelijk dat niemand hier tegen kon zijn. Toch ontdekten de fracties van NLog en CDA Oost Gelre, dat de doelgroep in de bestaande verordening uit 2022 (inwoners uit heel Nederland) door het college was aangepast (alleen voor starters uit Oost Gelre). Hierop hadden beide partijen een amendement (aanpassing) op het raadsvoorstel ingediend om de doelgroep niet te verkleinen ten opzichte van de oude regeling.

Ook al onze buurtgemeenten kennen een startersregeling die openstaat voor alle starters uit heel Nederland. Ze doen dit omdat het bedrijfsleven in de Achterhoek letterlijk schreeuwt om (jonge) mensen. Zeker nu we een verdere vergrijzing zien van de beroepsbevolking. Dit geldt natuurlijk ook voor Oost Gelre. De CDA-fractie wil daarom geen starters uitsluiten voor deze ruime startersregeling. CDA Oost Gelre is per definitie altijd zeer kritisch op het uitsluiten van (groepen) mensen. Daarnaast blijven de starters uit Oost Gelre in het voordeel. Zij kunnen € 10.000 meer lenen dan iemand van buiten Oost Gelre. Tel daar bij op dat dit college de komende jaren de bouw van 1.300 nieuwe woningen mogelijk maakt, waarvan tweederde betaalbaar. Een krachtige impuls voor onze leefbaarheid.

Uit de discussie die in de raad op gang kwam, bleek dat het college altijd gehandeld heeft in strijd met de bestaande verordening (door de gemeenteraad vastgesteld). Hierin is klip en klaar aangegeven dat de doelgroep voor de regeling alle starters uit Nederland zijn. We vielen bijna van onze stoel van verbazing. Het College hoort uit te voeren wat de raad heeft vastgesteld. Het verbaasde ons nog meer dat enkele andere partijen dit kennelijk geen enkel probleem vonden. Starters uit Voor-Beltrum, Halle-Heide, Barlo, Holterhoek maar ook Enschede en Groningen kwamen, tot op heden. dus onterecht niet in aanmerking voor een starterslening.

Uiteindelijk volgde er een hoofdelijke stemming waarbij de stemmen staakten 9 voor (CDA, NLog, OLW), 9 tegen (VVD, OOG, PvdA, LBog,). Dit wil zeggen dat het amendement en het raadsvoorstel terugkomen op de agenda van de raad van 7 mei aanstaande. Wordt vervolgd.


CDA Oost Gelre
www.cda.nl/gelderland/oost-gelre
cdaoostgelre@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant