Theo en Thea achter hun bar in café De Driehoek. Foto: Dinès Quist

Theo en Thea achter hun bar in café De Driehoek. Foto: Dinès Quist

Uitbaters De Driehoek tappen hun laatste biertjes

Economie

LICHTENVOORDE - De laatste uren als uitbaters van De Driehoek zijn geslagen voor Theo en Thea; na 39 jaar geven zij het stokje over aan de volgende eigenaar. Wie hun plaats gaat vervangen achter de tap en in keuken is nog niet bekend maar voorlopig blijft het café nog geopend. Helemaal van het toneel verdwijnt het stel nog niet want zij zullen nog een tijdje één dag in de week blijven werken in het café. Afgelopen vrijdag 23 december kookten zij de allerlaatste maaltijden voor de dinergasten, daarna sloten Theo en Thea voorgoed de deuren van hun restaurant.

Door Dinès Quist

Een paar dagen voordat het nieuwe jaar ingeluid werd tekenden levenspartners Theo Peters en Thea Willemsen, de verkoopakte van hun horecagelegenheid. “Vanaf 1 januari 2023 is dit pand niet meer van ons,” vertelt Theo. “Wat de toekomstplannen zijn van de nieuwe eigenaar is nog onbekend, maar dat het een horecagelegenheid blijft is wel zeker. De vastgoedhandelaar die dit pand nu in bezit heeft is op zoek naar een zetbaas die in ieder geval het café moet gaan runnen. Of het restaurant ook zal blijven bestaan weten we niet. Wel blijft De Driehoek zijn naam behouden.” 

Befaamde soep van Theo
De keuken, gelegen tussen de bar en het restaurant, ruikt nog naar verse soep. Een enorme pan staat op het fornuis. Duizenden liters van Theo’s befaamde tomaten- en groentesoep zijn erin gemaakt in de afgelopen decennia. “Begin december maakten we bekend dat we gingen stoppen, vanaf dat moment stond de telefoon roodgloeiend. Mensen wilden nog soep bestellen voor de Kerst en een plek reserveren in het restaurant. We hebben ruim 200 mensen moeten teleurstellen omdat we vol zaten.” Het talent voor smaakvol eten bereiden komt van Theo, hij is van huis uit kok en heeft, voor zijn loopbaan bij De Driehoek, door het hele land gewerkt in verscheidene keukens.

‘In die tijd
was ‘plate
service’ hip,
wat betekende
‘alles op één
bord’, dat paste
wel bij ons’


Van disco naar restaurant
De slag naar een eigen restaurant maakten Theo en Thea in 1984 toen ze De Driehoek overnamen. Daarvoor moest er wel wat verbouwd worden, want wat nu restaurant is was destijds een discotheek. “We hebben nog even geprobeerd de discotheek voort te zetten, maar we wisten meteen dat het niets voor ons was,” vertelt Thea. “Na drie weken sloten we de tent en maakten er een restaurant van. In die tijd was ‘plate service’ hip, wat betekende ‘alles op één bord’, dat paste wel bij ons. Gewone maaltijden, maar wel lekker. Dat is de kracht van ons restaurant geworden. Met de kermis kookten we altijd hetzelfde recept, 39 jaar lang. Daarvoor kwamen de mensen speciaal naar ons.” In de jaren tachtig kookten Theo en Thea wekelijks voor de nonnen die woonden in het klooster, waar nu zorghuis Mariënhof staat. Theo weet het zich nog goed te herinneren: “Wanneer de nonnen naar het dorp liepen, kwamen ze steevast bij ons langs en dan namen ze onze jongens mee in de kinderwagen voor een wandelingetje.”

Biljarten op Lichtenvoordse kaart gezet
Het café aan de achterzijde van het pand, herbergde in de begin jaren nog een cafetaria. Op den duur ruimde deze het veld om plaats te maken voor een grote café-tafel. Helemaal achterin het pand bevond zich een smederij, die werd gesloopt en de ruimte werd gevuld met biljarttafels. Inmiddels staat de zaal vol met vier grote biljarttafels. “Biljarten is mij met de paplepel ingegoten,” vertelt Theo. “Ik had de keu al in de hand toen ik vijf jaar was. In mijn opa’s café leerde ik de fijne kneepjes van de sport en door de jaren heen bleek dat ik er talent voor had.” Theo werd biljartinstructeur, haalde de sport naar zijn café en leerde op zijn beurt de biljartliefhebbers de juiste technieken. NK’s en zelfs EK’s organiseerde hij in zijn café en menig titel heeft hij zelf op zijn naam staan. Nog steeds speelt Theo wekelijks met de mannen van het winnende NK team van 1985. Thea is er trots op dat ze de Lichtenvoordse biljartwereld naar een hoger niveau hebben weten te brengen. “Door Theo’s expertise en enthousiasme heeft hij het biljarten op de Lichtenvoordse kaart gezet. Momenteel komen er nog wekelijks 70 leden biljarten. Hopelijk blijft de ruimte beschikbaar voor hen in de toekomst.” Maar er zijn nog meer verenigingen die hun honk hebben bij De Driekhoek zoals: de  sjoelclub, hengelsport en FC Twente supportersclub. Gelukkig verliezen zij voorlopig hun vertrouwde plek niet, want de ruimte blijft in ieder geval de komende tijd nog beschikbaar.

Huiskamer van Lichtenvoorde
“Elke avond waren we geopend, zodat de biljarters hun sport uit konden oefenen.” De toewijding van Theo en Thea is tekenend voor het stel. “Mensen voelden zich hier thuis. Niet voor niets werd het hier ‘De huiskamer van Lichtenvoorde’ genoemd.”, vertelt Theo, “Mensen zoeken elkaar op in het café. Die laagdrempeligheid past bij een dorpscafé en bij ons.” De zoete inval van bevriende cafébezoekers is de drijfveer geweest voor de uitbaters om 39 jaar lang, zeven dagen in de week in dienst te staan van hun bezoekers. Zit je een half uurtje bij Theo en Thea aan de cafétafel, dan snap je waarom. Thea zwaait keer op keer vanachter het brede raam naar bekende passanten.

Een dame komt binnen om een tas vol van de geprezen ‘De-driehoek-spareribs’ te kopen. Even later schuift oud-biljarter, tevens NK winnaar van 1985, aan tafel en heeft het over de tijd van toen. De glazen deur gaat opnieuw open en een bevriende collega komt een vrolijke groet brengen. Een dame haalt haar vergeten tas op, een fijne aanleiding voor een praatje. “Zo gaat dat hier dus,” zegt Theo lachend. “Mensen komen hier met hun verhalen. Leuke verhalen maar ook de moeilijke kant van het leven werd hier besproken. Soms voelden we ons ‘sociale werkers’.”

Missen zullen ze het caféleven zeker, maar het stel kijk ook uit naar de rust die ze krijgen. “Het is goed geweest,” vertelt Theo. “We hebben weinig privacy gekend in ons leven. Ons sociale leven speelde zich op de werkvoer af en er was nooit tijd voor familiebezoekjes of feestjes, dat is iets waarvan we nu willen gaan genieten. Maar we hebben ook altijd genoten van onze bezoekers. Wij willen iedereen bedanken voor de geweldige en mooie jaren die wij met hen beleefd hebben en we hebben met veel plezier voor onze gasten gekookt. Ook bedanken we iedereen voor de mooie berichten en bloemen die we gekregen hebben de afgelopen tijd.”

Kijk voor de aangepaste openingstijden en voor de ontwikkelingen van De Driehoek op: www.rcdedriekhoek.nl 

Theo en Thea in hun restaurant De Driehoek.
Theo stoot een balletje op zijn favoriete biljarttafel. Thea kijkt toe.
Theo roert in de laatste pan soep die hij gekookt heeft.
Theo roert in de laatste pan soep die hij gekookt heeft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna